TIPS! SE DANS I HÖST

Under hösten kommer ett gäng dansföreställningar till Skellefteå som utförs av professionella dansare och dansensambels riktade till både små och stora. Ta en titt på vad ni kan ta del av och passa på att njuta av dans!

Iki-liv - Butoh
Lördag 6 oktober kl. 19:00, Hallen, Nordanå

Danssolo där japansk estetik möter det karga Norden.
Ett skälvande danssolo av och med SU-EN, en av förgrundsgestalterna inom Butoh i norra Europa och Sverige. I hennes koreografi möter den japanska estetiken det karga nordiska landskapet. i verket IKI som betyder liv, hämtar SU-EN, tillsammans med kompositören Lise-Lotte Norelius, inspiration från naturens vårliga explosion, då grönskan inte kan hålla sig längre och "livet trycker ut". Butoh är en internationell nutida dansform med rötter i det japanska avantgardet i Tokyo på 1960-talet. Butohns estetik är kropp, konst och natur, där anspänningen i den levande kroppen blir rörelsen, dansen.
Biljetter: Receptionen Nordanå 0910-73 55 10, Turistbyrån 0910-45 25 15, ticketmaster.se
Arr: Skellefteå kommun

SLICK - Sofia Södergård
Lördag 13 oktober kl. 19:00, Västerbottensteatern

Sofia Södergård går upp på scenen som Qarl Qunt, dragkingen med det fastaste handslaget som tycker att få saker går upp mot att pickla grönsaker. I SLICK får vi föla med Qarl på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance. Genom dansstilarna voguing och waacking levereras butch realness som utmanar det stereotypt maskulina och feminina.
Biljetter: Receptionen Nordanå 0910-73 55 10, Turistbyrån 0910-45 25 15, tickster.com, 
Tickster kundtjänst 0771-47 70 70 
Arr: Västerbottensteatern

NORRDANS - Alfhild Agrells Arv
Tisdag 23 oktober kl. 19:00 Nordanåteatern  

Alfhild Agrells Arv 
Tre passionerade tolkningar om allas lika värde. Norrdans hänför med ett trippelprogram av fysiskt krävande dans och nyskriven musik. Alfhild Agrell´s starka och tragiska berättelser ur "En Lappbok" har gett inspiration till tre koreografer, tre tonsättare och en kostymdesigner. Berättelsen om den vitaste renen av alla, "Glansvit", tolkas av hela kompaniet och historien "Svart invärtes", om den otäcka olyckshändelsen under kalvmärkningen, tolkas som en trio och en kvintett.
I Sverige var Alfhild Agrell under 1880-talet en av de mest uppmärksammade och uppskattade dramatikerna. Hon föddes i Härnösand 1849. Många av Agrells verk väcker fortfarande intresse och har fått renässans på landets teaterscener de senaste åren. Agrell tillhörde det moderna genombrottets författare, hon var radikal och förespråkade jämlikhet.
Koreograferna Mari Carrasco och Peter Svenzon hämtar inspiration från novellen "Svart Invärtes". Båda koreograferna är ständigt aktuella och flitigt verksamma. Tonsättaren Mikael Karlsson skriver musik till Mari Carrascos koreografi och Nordiska Kammarorkestern spelar in musiken. Peter Svenzon skriver sin egen musik. José Agudo började som en flamencodansare i Spanien och har sedan breddat sitt uttryck med Indisk Kathak och den europeiska samtida dansen. Musiken till Josés koreografi, som är inspireradav novellen "Glansvit", skrivs av slagverkaren Bernhard Schimpelsberger.
Norrdans tar fasta på Alfhilds´s historieberättande. I gränslandet av den litterära och den sceniska tolkningen av de starka karaktärerna finns en sanning till, som blir en relevant spegling av samhället idag.  
Biljetter: Skellefteå Riksteaterförenings kansli 0910-125 03, Turistbyrån 0910-45 25 15, 
www.skelleftea.riksteatern.se www.riksteatern.se www.tickster.com 
Arr: Skellefteå Riksteaterförening

DRONE - Erik Linghede
Torsdag 15 november kl. 19:00, Nordanåteatern

Fyra dansare i en sinnesupplevelse av fiktion och verklighet.
Koreografen Erik Linghede fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografi där dans möter tankar om ny teknologi. I Drone jobbar han med vad han kallar människans koreografi. Vad är det som styr våra tankar och känslor? Vad är det som skapar fiktion och verklighet?
Drone är bruset som finns i tystnaden, och hur vi människor kan mötas där. Drone är också en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös maskin. En sinnesupplevelse med fyra dansare om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet. En föreställning där du inte måste förstå. Drone är ett tillstånd.
"Det är ett slags existentiellt vakuum. Hur kan vi uppleva en tystnad som inte finns? Det jag ser som hoppfullt är att vi människor har förmågan att samlas i en tyst minut, det är då vi lyssnar på riktigt. I mitt arbete som koreograf hämtar jag dessutom inspiration från min bakgrund som dansare inom streetdansen" säger Erik Linghede.
Drone är Erik Linghedes tredje verk efter debutföreställningen Hold som turnerade i Sverige 2015 samt Idiom som invigde Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Vällingby 2016.
Biljetter: Receptionen Nordanå 0910-73 55 10, Turistbyrån 0910-45 25 15, ticketmaster.se
Arr: Skellefteå kommun

BOLO BOLO - Familjeföreställning
Lördag 24 november kl. 13:00, Hallen, Nordanå
Samtal med konstnären kl. 14:00 på Caféscenen, Nordanå kulturområde.

Gör er redo för kitsch, neon och 500 kg salt i schweizisk/koreanska koreografen YoungSoon´s föreställning BOLO BOLO. Med musik, ljud och rörelse tar hon med publiken på en magisk resa som lämnar spår av harmoni och välbefinnande.
BOLO BOLO blir en unik scenkonstupplevelse för både stora och små.
En familjeföreställning.
Biljetter: Receptionen Nordanå 0910-73 55 10, Turistbyrån 0910-45 25 15, ticketmaster.se
Arr: Skellefteå kommun

SE dans är ett samarbete mellan Skellefteå Riksteaterförening, Västerbottensteatern och Skellefteå kommun.
Sammanfattadande info finns på kommunens hemsida här.