TIPS! SE DANS HÖSTEN 2019
Under hösten kommer ett gäng dansföreställningar till Skellefteå som utförs av professionella dansare och dansensambels riktade till både små och stora. Ta en titt på vad ni kan ta del av och passa på att njuta av dans!

MITT BLAND STJÄRNORNA
Lördag 28 September kl. 13:00, Hallen, Nordanå
Kan vi jonglera med meloner och hur ser det ut när vi dansar som i mammas mage? Hur låter tystnaden i rymden? Är det så att träden på savannen anar, att vi i norden har frysta granar? Mitt bland stjärnor är en barnföreställning om klimatet och jorden, för våra yngsta planetskötare.

En lek med naturliga och onaturliga material.
En konstnärlig tolkning av Lotta Olsson och Olof Landströms poetiska bok. Dansarna förkroppsligar delar av naturen, intar olika levande kroppar och leker med naturliga och onaturliga material. Mitt bland stjärnor tar form i ett rum fullt av rörelse och ämnar väcka frågor om klimatet och jordens olika former av liv för våra yngsta planetskötare.

För barn 5-9 år
Längd: 30 min
Biljett köps på plats.
Arr: Norrlandsoperan och Skellefteå kommun

PROXY - NORRDANS
Tisdag 22 Oktober kl. 19:00, Nordanåteatern
En explosion av mänsklig närvaro och kommunikation!
Proxy är ett verk som vill närma sig.
Ett verk om närhet och närvaro. Proxy har ett trängande behov av att kommunicera och vara i dig nära. Verket undersöker kroppens semantik och (o)förmåga att förmedla ett språk. Proxy producerar närvaro och påkallar moment av NU, likt ilningar.
I detta nya verk signerat Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg och scenografen Chrisander Brun kommer publikens personliga upplevelse ställas i första rummet. Utifrån det vanligt förekommande ”jag förstår inte samtida dans” vill Martin och Chrisander vända på idén om förståelse och skapa upplevelser unika för varje åskådare. Tillsammans med Norrdans åtta dansare undersöks beståndsdelarna av vad kommunikation innebär och våra förväntningar på teaterrummet. Det blir gnistrande symmetrisk barockdans, intensiva diskussioner och kanske en möjlighet att hålla någon i handen.

Biljetter köper du på Kansliet Skeppargatan 11 B telefon 0910-125 03, Tickster eller Skellefteå Turistcenter telefon 0910-452515. 
Du kan även köpa biljetter i biljettkassan på föreställningskvällen 070-570 39 57.
OBS! Biljettkassan stänger 5 minuter innan föreställningen börjar.
Pris: Ordinarie 150 kr Ungdom & studerande 100 kr 
Arrangör: Skellefteå Riksteaterförening i samarbete med Skellefteå Kommun

90° F (NITTIO GRADER FAR AND HEIGHT)
Onsdag 13 November kl. 19:00, Hallen, Nordanå
”Jag kan inte stötta dig om du inte lutar dig mot mig” 
Vad sker med en relation när man visar sig svag? Hur kommer det sig att vi sällan vågar visa oss sköra? Vi omprövar  både vad det betyder att vara stark och gestaltar hur nära relationer kan få oss att både bygga och rasera våra inre murar. 90°F är en urladdning och ett explosivt kraftprov som utstrålar både skörhet och styrka.
Foto Jennifer Drotz Ruhn

Längd: 40min
Pris: Ordinarie, 150 kr. Ungdom 100 kr
Biljetter finns till försäljning på ticketmaster.se och Skellefteå Turistcenter, tel. 0910-45 25 15 
fr.o.m. 6 september
Arr: Norrlandsoperan och Skellefteå kommun

LOUD WISPERS
Lördag 30 November kl. 15:00, Hallen, Nordanå
"Hur ska jag veta om du är där?" "Jag är här."
"Här har vi redan varit."
"Var är vi nu?"
Danskonstnärerna Sanna Lundström och Frank Koenen intresserar sig för hur vi människor relaterar till varandra. I föreställningen "LOUD WHISPERS" utforskar den tysksvenska dansduon interpersonella möten och frågar sig: Var tar dialogen oss? I sökandet efter en gemensam uppfattning, för de båda en fysisk dialog och förhandlar sina positioner i den ordlösa kommunikationen. Genom rörelse samtalar de, lyssnar, ställer frågor, diskuterar, förstår och missförstår varandra. Bitvis rytmiskt och kraftfullt, ibland mjukt och stilla. En arm som viskar. En fråga som rör sig. Ett ljudlöst skrik.
"Det är ett nöje att titta på deras intelligenta, med lågmäld humor, undersökande utforskningar. En klok koreografi som noggrant betraktar och analyserar." (Birgit Schmalmack, Hamburg 12.3.2019)

Koreografi / Dans: Sanna Lundström och Frank Koenen
Musik: Marcus Thomas
Dramaturgi: René Alejandro Huari Mateus
Med stöd av Kulturamt Frankfurt am Main, Hessisches Ministerium für Wissenschaft und Kunst och Tanzszene.

Biljetter via Skellefteå Turistcenter 0910-45 25 15, ticketmaster.se 
Arr: Dansplattform i samarbete med Skellefteå Kommun

SE dans är ett samarbete mellan Skellefteå Riksteaterförening, Västerbottensteatern och Skellefteå kommun.